De enige echte oorzaak van een Burnout

Los van alle externe factoren, die er zeker zijn, en waar ik later op terug kom, is er maar 1 echte reden van je Burnout.

Gebrek aan ZELFLIEFDE.

Ergens in je leven heb je besloten om andere mensen en de verwachtingen die jij denkt dat deze mensen van jou hebben, bovenaan jezelf te plaatsen. Je hebt anderen op nr. 1 gezet.

Hier ligt de wortel van je burnout en een probleem dien je als eerste bij de wortel aan te pakken. Daarna kun je verder kijken naar de externe factoren en symptomen.

Je Burnout is gestart bij jou en de oplossing ligt bij jou. De oplossing ligt in jou.

Los daarvan is er duidelijk iets aan de hand in onze maatschappij en schreeuwt deze om verandering.Burnout reden: een spiritueel groeiproces

Je Burnout is een boodschap, een luide kreet van je hoofd, hart, lichaam en ziel om jezelf af te vragen of je wel

op de juiste plek (woon-, werk- en leefomgeving) bent
bij de juiste mensen bent en
de juiste activiteiten uitvoert
op de juiste manier.

Het is tijd om naar jezelf te luisteren.
Het is tijd voor verandering.

Wanneer je deze uitdaging aangaat, zul je ontdekken dat je Burnout een geschenk is, een kans om te groeien, een kans om helemaal jezelf te zijn, een kans om optimaal te leven en niet steeds maar even (nog even dit..., nog even dat...).

Je Herstelproces

Je energie is weggelekt en je bent geblokkeerd, opgebrand, uitgeblust en je wilt waarschijnlijk niets meer. Ja, je koffer pakken en vertrekken naar een onbewoond eiland. Zo ver mogelijk weg van alles wat moet. Je bent moe en wilt slapen. Opstaan, douchen, aankleden, wanneer je er helemaal doorheen zit, is dit al te veel. Aankleden? Nee, je joggingpak aan en op de bank zitten, hangen, liggen, voor je uit staren.

Wat voorheen gewone dagelijkse activiteiten leken, zijn nu mijlpalen. Je kunt weinig meer onthouden en misschien kom je ook niet meer uit je woorden. Praten blijkt heel lastig. Paniek waar je telefoon gaat. Wie en wat willen ze nu weer van me.

Geluiden, fel licht, überhaupt licht kan al verstorend zijn. Misschien heb je niet eens door dat je bij het minste geringste je zonnebril opzet.

De fase van kortaf, kribbig en snauwerig ben je al lang voorbij. Zelfs daar ben je te moe voor. Het kan zijn dat je alleen nog huilt, bij het minste geringste.

Je wilt.... RUST. Geen verplichtingen meer, geen werk, geen afspraken. Kan alles en iedereen niet gewoon verdwijnen?

Nee, dat kan niet. Wel kan het een goed idee zijn om er zelf inderdaad tussenuit te gaan. Letterlijk en figuurlijk. Een break van je werk en alle andere verplichtingen.

FASE 1 = cruciaal
Kom tot jezelf in alle rust en in stilte. Inderdaad geen verplichtingen, slapen om op te laden, wandelen om jezelf van zuurstof te blijven voorzien en vooral niets. Naar binnen keren en voelen wat je zo lang hebt weggestopt, hebt ontkend.
Toestaan dat je mag voelen en kunt voelen.

Voelen waarom je jezelf voorbij bent gelopen, wanneer je daarmee bent begonnen, hoe zich dat uit.
Voelen wat je energie geeft en wat je energie kost, wie je energie geeft en wat je energie kost, op welke plek je energie krijgt en waar je energie wegvloeit.
Voelen wie je bent en wie je wilt zijn.
Rise like a Phoenix

Echt er is licht aan het einde van de tunnel. Het voelt misschien alsof je met één hand aan de rand van een ravijn hangt. Misschien ben je zelfs daar al vanaf gevallen, zo het diepe in. Doordat je uitviel met hyperventilatie en letterlijk om viel. Doordat je hart raar deed (van verdriet dat je zo met jezelf om bent gegaan) of doordat je om een andere reden letterlijk niet meer op kon staan.

Ik ga je niet vertellen dat je weer de oude wordt.
Om de eenvoudige reden dat de oude jij niet goed voor jezelf zorgde en daar wil je niet meer zijn. Afhankelijk van verschillende omstandigheden (ook leeftijd) kun je wel/niet weer een bepaald energieniveau terugvinden.

Wel zeg ik je dat er licht zal zijn en je zult het zien. Op een dag lijkt het alsof andere mensen om je heen slapen en jij bent wakker geworden. 'Deed ik aan deze ratrace mee?' vraag je jezelf af.

'Waar was ik mee bezig? Ik wil het anders.' Je zult aan jezelf durven toegeven dat je het anders wilt en ontdekken wat je anders wilt en dat vervolgens delen.

Daarna kan de echte jij opstaan. Rise like a phoenix.
Enjoy every step of your burnout. Ontdek in welk proces je zit en hoe lagen van camouflage en zogenaamde zelfbescherming van je afhalen en je pure jij tevoorschijn komt.

De persoon waarvan jij houdt!

Ik kom ook naar jouw organisatie


Review In-Company Interactieve lezing over de Magie van Energie


Simon Peijnenborgh, adviseur Arbo FNV

"Jij bent de enige spreker/trainer die na afloop is geknuffeld en applaus kreeg en zoveel bij mensen teweeg heeft gebracht," zei de HR manager, terwijl hij mij ook een big hug gaf. De deelnemers waardeerden deze workshop met een 9,3 gemiddeld.

"Jij brengt echt energie, gevoel, rust en ruimte en zet mensen aan het denken. Wat een bijzondere ervaring. Dankjewel."

TrippleShape Diensten om je te helpen bij je herstel:

Vanuit jarenlange ervaring in de Arbodienstverlening als seniorverzuimadviseur, werknemerscoach, bewegingsdeskundige en dans- en sportdocent, creatieve opleidingen, interieurstyliste en een achtergrond in HRM en persoonlijke levenservaring als burnoutdeskundige bied ik je verschillende diensten aan om je te helpen bij je burnoutherstelproces:

Bewegingscoach en Body Whisperer


Beweging volgens jouw eigen flow. Middels diverse elementen, waaronder Yoga, Tai Chi, Ademhaling en Dansbewegingen kom je in contact met je lichaam en leer je weer te voelen, los te laten en opgehoopte energieblokkades te verwijderen. Hierdoor gaat de energie weer stromen in je lichaam. Je kunt onze groepslessen volgen of een privé sessie kiezen, waarbij ik me volledig afstem op jou en inspeel op wat ik zie in jouw lichaam. Je lichaam laat namelijk heel duidelijk zien en voelen waar meer flexibiliteit en ruimte nodig is.
Door de combinatie van hooggevoeligheid, empathisch vermogen en meer dan 25 jaar lesgeefervaring in beweging kan ik je lichaam lezen.

Wandelcoaching

Wandelcoaching
Wandelen is een laagdrempelige vorm van beweging. Die bij zowel Burnout Type 1 als 2 goed inzetbaar is. Dus ook wanneer je energieniveau nog heel laag is kun je wandelen en dit zal je herstel bevorderen.
Wanneer wandelen èn praten tegelijkertijd nog teveel voor je is, zullen we rustige beweegoefeningen doen vanuit de Tai Chi en Admhalingsoefeningen om te zorgen dat je energie weer gaat stromen.

Ik woon in een dorp in het Groene Hart van Nederland, vlakbij Landgoed Haarzuilens en Kasteel de Haar. Dit ligt centraal in Midden-Nederland en precies tussen Utrecht en Amsterdam in.
Dit biedt meer dan genoeg mogelijkheden om naar buiten te gaan. De omgeving alleen al zal je uit je dagelijkse ratrace halen.

Creatieve Coaching

Creativiteit heelt je ziel. Iedere vorm van creatieve expressie is SoulFood en brengt je dichter bij jezelf.
Deze manier van coachen is ook ideaal wanneer je energie dusdanig laag is, dat je tot weinig meer in staat bent. Creëren is een prachtige en krachtige manier om naar binnen te keren en inzichten te ontvangen van je onderbewustzijn.


She Flow Energy Boost Workshop

She Flow Energy Boost Workshop
Groepscoaching voor vrouwen die herstellende zijn van een burnout of nog in de fase zitten van stress en overspannenheid en de klap nog voor kunnen zijn.
Deze groepscoaching is ook voor vrouwen die voelen dat er onderhuids iets niet lekker zit, ze zijn opgejaagd en willen iets anders, maar kunnen er de vinger nog niet op leggen.

Ook is deze groepscoaching voor alle vrouwen. Alle vrouwen die zich vrij willen voelen en die zichzelf willen zijn en willen leven volgens eigen normen en waarden.

Voor vrouwen die wel of geen moeder zijn, carrière gerichte vrouwen, thuisblijfmoeders, kortom voor iedere vrouw!

Tijdens deze workshop leer je hoe krachtig het is om vrouw te zijn, hoe je in alle zachtheid met jezelf kunt omgaan en daar alleen maar sterker van wordt. Sterk door kwetsbaar te zijn. Krachtig door volledig jezelf te zijn en je niet anders voor te doen dan jij bent.

Innerlijke Eiland Reis naar Kuradise (Curaçao)

Ga je mee naar Dushi Curaçao?
Genieten van het weldadige effect van dit eiland waar alles pokopoko (langzaam aan) gaat.
Een reis waar alles mag en niets hoeft.
Je kunt delen en tegelijkertijd je eigen tijd invullen.

Het resultaat van deze reis:

  • Rust, Ruimte, Ontspanning, Plezier
  • Ontladen en Opladen
  • Tot jezelf komen
  • Inzicht krijgen in de werking van mannelijke en vrouwelijke energie en hoe je daar je voordeel mee kunt doen
  • Contact maken met je vrouwelijke krachtige energie
  • Hart, hoofd, lichaam verbinden, zodat je kunt voelen wat je wilt en nodig hebt en wat goed voor je is
  • Me-time, jezelf leren op de eerste plaats te zetten, zodat je een liefdevoller persoon bent voor jezelf en dit mee kunt nemen in je relaties, vriendschappen en liefdesrelaties
  • Vanuit je gewenste doelen gaan visualiseren wat je wilt, zodat je dit kunt gaan creëren in je leven
  • Verbinding met gelijkgestemden op een ontspannen en plezierige manier.


Home Energy

Wanneer je overspannen bent, gestressed of zelfs burnout is je huis wel het laatste waar je aan denkt. Nog meer verplichtingen die je liever niet aangaat. De kans is groot dat het niet alleen in je hoofd overvol is geworden en in je lichaam verstijfd, maar dat ook in je huis de energie niet meer optimaal stroomt.

Overvolle lades, stapels hier en daar, bergen wasgoed, aan schoonmaken kom je niet meer toe.
Kortom de plaats waar je tot rust zou kunnen komen heeft niet meer die uitstraling en gevoel. Het geeft soms alleen nog maar meer stress.

Opruimen is juist heel effectief wanneer alles je teveel is geworden.
Door het opruimen op een praktische manier, ga je ook ruimte in je hoofd creëren en ontstaat er beweging in je geest.
Denk ook aan de voordelen van een overzichtelijk, opgeruimd, schoon en fris en leuk ingericht huis.

Zo heb je in ieder geval alvast een plaats waar je je goed voelt.
"Zoals je huis is, zo ben jij," zeggen de Chinezen met een reden.

De chinese woninginrichting methode Feng Shui brengt hier dan ook uitkomst, gecombineerd met westerse eigentijdse en smaakvolle interieurstyling.

Een plaats waar jij helemaal jezelf kunt zijn... in alle rust

Jouw Burnout herstelcoach

Hi, ik ben Gladys Daniel.
Zoals je op deze foto kunt zien stralend en sprankelend. Iets wat ik in essentie ben en toch is dit wel eens anders geweest. 2x heb ik een burnout gehad, met een tussenpoze van ca. 10 jaar. De eerste burnout was rond mijn 30e en de 2e rond mijn 40e.
Bij burnout 1 belandde ik met diverse ontstekingen en een lichaam dat in de griep- en keelontsteking modus bleef in het ziekenhuis.
Bij burnout 2 belandde ik bijna tussen 6 planken en dat leek me toch niet echt de bedoeling als single mom op mijn 40e, terwijl ik voor mijn gevoel nog heel wat te doen heb op deze wereld, oa. andere mensen begeleiden bij hun burnoutherstel en mensen in het algemeen weer in contact te brengen met hun hart en ziel en uit hun hoofd te laten komen.

Ook al leken de twee burnout-ervaringen op elkaar, er waren ook hele duidelijke verschillen. En ik ben blij dat ik die ondanks alles heb mogen ervaren, omdat ik daardoor weet wat er wel en niet klopt over wat er wordt geschreven over burnout en burnout herstel.
Zo is het bijvoorbeeld een misvatting om te denken dat je bij een burnout moet sporten. Als er iemand is die nogal wat heeft bewogen in haar leven, ben ik het wel, met meer dan 40 jaar dans- en sportervaring, waarvan ruim 25 jaar als oa. als docent en opleider.

Burnout 1
Bij burnout 1 kon ik mezelf nog in beweging krijgen met een strak ritme:
's ochtends, nadat ik mijn dochter na school had gebracht ging ik direct door 35 tot 50 minuten fietsen, door regen weer en wind.
's middag rustte ik 2 uur
's avonds na het eten ging ik 45 minuten tot 1,5 uur wandelen en daarna deed ik thuis nog een half uur pilates en/of yoga.


Burnout 2
Bij burnout 2 was het een heel ander verhaal.

Daar kon ik werkelijk niets meer, wat in je dagelijks leven normaal lijkt. Praten, eten, mes en vork vasthouden, douchen, aankleden, lopen, een boek of magazine lezen, tv kijken, boodschappen dragen, boodschappen uitkiezen in de supermarkt en nog veel meer, het was onmogelijk. Voor mijn gevoel (en zo kwam het blijkbaar ook over voor de buitenwereld), was ik ergens in een niemandsland terecht gekomen, compleet de weg kwijt.

Doordat ik te lang ook fysiek teveel van mijn lichaam had gevraagd, had ik inmiddels blessures die niet meer herstelde.

De structuur en het ritme dat me bij burnout 1 had geholpen, was niet te doen, aangezien ik met heel veel moeite net 10 minuten een rondje om het huis kon lopen, terwijl ik ondertussen in de hoogste boom zat als daar onderweg iets onverwachts gebeurde, bijvoorbeeld een blaffende hond. Dan zat mijn hartslag weer op 180 slagen per minuut.

Overkoepelende elementen voor herstel
Toch waren er overkoepelende elementen die me zowel uit burnout 1 en 2 hebben gered. Iets dat ik in de tussenliggende periode door (wederom) in stand overleven te gaan, uit het oog was verloren:


- creativititeit
- sensitiviteit
- spiritualiteit en
- intuïtie.

Daarnaast ontdekte ik nog zachtere vormen van bewegen, zoals Tai Chi & Qi Gong en later Tango.

Zachte kracht bij herstel
Terwijl de yoga die ik normaliter deed te zwaar was, omdat ik letterlijk geen kracht meer in mijn benen had, ontdekte ik zelf zittend en liggend op mijn yogamat in mijn woonkamer een vorm van yoga die in de buitenwereld blijkbaar yin yoga wordt genoemd. Voor mij was het eenvoudig een antwoord op mijn vraag aan mijn lichaam: "wat heb je nu nodig." Ik ging mezelf volledig verdiepen in de magie van energie en kwam erachter dat alle elementen van vrouwelijke energie me weer op de been kregen. Later was ik in staat om salsa te dansen en liet zo het meest belangrijke element voor herstel: Joy, weer toe in mijn leven.
Daarnaast verdiepte ik me ook meer in de Chinese Geneeskunde, iets wat ik bij burnout 1 voor herstel kort had aangestipt, maar nu ging ik meer de diepte in. In de reguliere geneeskunde kon ik namelijk mijn heil niet vinden en ik vertikte het om mee te gaan in de pillen-maatschappij. Het was mijn leven, ik was zelf in de shit gekomen en zou mezelf hier ook weer uit krijgen.

Ondertussen had ik vanaf het begin het tekenen weer op gepakt, wat blijkbaar wel ging. Zo begon ik eerst met mijn gevoelens om te zetten in tekeningen. Later deed ik dat ook door middel van schrijven.

In jezelf en je leven geloven en erop vertrouwen dat het zich ontvouwt zoals de bedoeling is
Zo werd mij weer helder wie ik was, waar ik voor sta en wat ik allemaal mocht laten gaan dat mij niet meer diende en niet van mij was, maar door opvoeding en maatschappelijke ideeën in mijn mind was geslopen en ook door persoonlijke onzekerheid.

Ik besloot volledig op mezelf te vertrouwen en in mezelf te geloven, los van dat de buitenwereld zoveel commentaar had gehad op mijn sensitiviteit en intuïtieve vermogens.
Het waren helemaal niet die talenten die zweverig waren. Continu mijn gevoel negeren en mijn hoofd laten overheersen en zorgen maken, dat had me weggehaald van de realiteit en mijn voeten onder mijn gat vandaan geschopt.

Je bent meer dan je hoofd en lichaam
Je bent niet je hoofd, je bent niet je lichaam, je bent een totaal pakket en daar horen ook hart en ziel bij.
Iets dat iedereen weet, maar waarvan we een soort van geamputeerd worden op het moment dat je hier komt leven. Bizar.
Juist het negeren van ons (onderbuik)gevoel maakt ons ziek, klein en verlamt ons.
Je energie centrum zit niet voor niets net onder je navel. Maak daar gebruik van om jezelf op te liften, jezelf te voeden en energiek, dus vol levensenergie te zijn.

Lef, moed, keuzes maken
Ja, het vraagt moed, het vraagt om lef, het vraagt om daadkracht, het vraagt om geloof en vertrouwen om uit het systeem te stappen. Maar er komt een dag dat de liefde voor jezelf zo groot wordt, dat je hier niet meer onderuit kunt.


Op dat moment begint je echte burnout herstel. Op die dag ga je andere keuzes maken. Keuzes vanuit hart en ziel en liefde.

Ik gun je die dag. Dan ontdek je waarom je hier bent. Jouw purpose of life.